Puja is de introductie, het middel om contact te maken met God. In de Puranas (geschriften) wordt vermeld dat men eerst Namaskar dient te doen vooraleer met iemand te spreken. Op dezelfde wijze dient eerst Puja gedaan te worden voordat we contact maken met de energie van God. In de aanbiddingsceremonie (puja) zijn de volgende elementen vertegenwoordigd als pujamateriaal:

1. Vuur, vertegenwoordigd in de vlam van de olielamp.

2. Wind, belichaamd in de rook van de wierook.

3. Aarde in de grond waarop we zitten.

4. Water in de Abhishekam.

5. Ether is vormloos.

Het rinkelen van de bel doet de devotees ontwaken uit hun wereldse gedachten en wordt eveneens gebruikt om slechte eigenschappen uit te bannen. De bel nodigt God uit om de Puja bij te wonen. Vooral de mantra is belangrijk. De codewoorden (beejakshara) geven kracht aan de Puja. Het zingen van de mantra dient als Abishekam (inwijdingsceremonie) voor de engelen die bijeen gekomen zijn om te getuigen van de Puja of Homa. De Puja of Homa is gunstig voor alle aanwezigen, alsook voor de hele mensheid.